Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(52)
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
E-booki
(52)
Książki
(3)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Michałowice
(2)
Wypożyczalnia Raciborowice
(1)
Autor
zbiorowe Opracowanie
(5)
Daniłowska Alina
(2)
Gruziel Kinga
(2)
Gutkowska Krystyna
(2)
Górski Jarosław
(2)
Kmieć Dorota
(2)
Mańkowski Piotr
(2)
Mikuła Aneta
(2)
Połeć Wojciech
(2)
Allard Régis
(1)
Almog Oz
(1)
Autorów Wielu
(1)
Barr Nicholas
(1)
Bouquet Brigitte
(1)
Brandstaetter Albert
(1)
Brodzińska Katarzyna
(1)
Błaszczak Iwona
(1)
Błażejowska Małgorzata
(1)
Chauviére Michel
(1)
Chądrzyński Mariusz
(1)
Cichocka Kinga
(1)
Cieszewska Agata
(1)
Daley James G
(1)
Esping-Andersen Gøsta
(1)
Evers Adalbert
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Gutkowskiej Pod Redakcją Krystyny
(1)
Gębska Monika
(1)
Heinze Rolf G
(1)
Henriques Adrian
(1)
Herrmann Peter
(1)
Hockerts Kai
(1)
Hornowski Andrzej
(1)
Idzik Marcin
(1)
Inglot Tomasz
(1)
Jabłońska Lilianna
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Kozak Sylwester
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kraciuk Jakub
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Lis Agnieszka
(1)
Mair Johanna
(1)
Maśniak Jacek
(1)
Mórawski Karol
(1)
Młotkowski Wojciech
(1)
Niewiarowska Barbara
(1)
Olewnicki Dawid
(1)
O’connell Cathal
(1)
Parlińska Maria
(1)
Parzonko Andrzej
(1)
Pawlikowska-Piechotka Anna
(1)
Podlaski Sławomir
(1)
Powell Martin
(1)
Raczkowska Małgorzata
(1)
Rekiel Anna
(1)
Ribes Bruno
(1)
Richardson Julie
(1)
Robinson Jeffrey
(1)
Roman Michał
(1)
Rusinowski Zbigniew
(1)
Sassier Monique
(1)
Sobczak Wioleta
(1)
Sońta Marcin
(1)
Stolarska Alicja
(1)
Suchodolski Przemysław
(1)
Szczucka Ewa
(1)
Utzig Monika
(1)
Wielechowski Michał
(1)
Wojewódzkiej-Wiewiórskiej Pod Red. Nauk. Agnieszki
(1)
Wyleżałek Joanna
(1)
Zawojska Aldona
(1)
Łapińska Julia
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(43)
2010 - 2019
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(55)
Język
polski
(55)
Odbiorca
Dorośli
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Bohaterstwo
(1)
Chopin, Fryderyk (1810-1849)
(1)
Fotoreporterzy
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Konserwatorzy zabytków
(1)
Muzyka polska
(1)
Nazizm
(1)
Obrona Warszawy (1939)
(1)
Osoby zaginione
(1)
Prezydent miasta
(1)
Starzyński, Stefan (1893-1943)
(1)
Warszawa
(1)
Zaginione dzieła sztuki
(1)
Śledztwo i dochodzenie
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(11)
Kryminał
(1)
Powieść
(1)
Powieść biograficzna
(1)
55 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Kuba Krall ; 3)
Stanowi kontynuację: Czerwone Jezioro / Julia Łapińska.
Tajemniczy sponsor i morderstwo w luksusowym hotelu w Kołobrzegu. Kuba Krall, były fotoreporter wojenny, ma wykonać dokumentację z nietypowego pobytu grupy seniorów nad morzem. Już pierwszej nocy znika jeden z najstarszych uczestników wycieczki, Zygmunt Gretkowski, ceniony konserwator obrazów. Ostatnio Gretkowski pracował nad książką, w której opisywał swój pobyt w ośrodku nazistowskiej organizacji Lebensborn działającym przed laty w Połczynie-Zdroju. Na jaw wychodzą wstrząsające wydarzenia z czasów II wojny światowej i okresu powojennego. By dotrzeć do prawdy o bolesnej przeszłości Gretkowskiego, Kuba Krall znów łączy siły z charakterną policjantką Ingą Rojczyk. Tym razem podążają tropem wielkiej sztuki i sekretów instytucji, w której Żołnierki Hitlera rodziły dla III Rzeszy nowych obywateli, a uprowadzone polskie dzieci poddawano brutalnej germanizacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Raciborowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-312.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bratowa prezydenta / Agnieszka Lis. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Skarpa Warszawa, copyright 2024. - 360, [6] stron ; 21 cm.
DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO, W RAMACH REALIZACJI NARODOWEGO PROGRAMU ROZWOJU CZYTELNICTWA 2.0 NA LATA 2021-2025.
Niebywała, przejmująca, zbeletryzowana relacja z trudnej do wyobrażenia Obrony Warszawy we wrześniu 1939 roku… Halina Starzyńska – bratowa prezydenta - opowiada o strachu, niedowierzaniu, buncie, wierze, wreszcie rezygnacji i obojętności. Ta kobieca perspektywa jest niczym fotograficzny kolaż codziennego heroizmu. Na tle umierającego z głodu i pragnienia miasta, podczas trzytygodniowej obrony Warszawy wyrasta także ten, którego postać na trwałe wpisała się w historię i pamięć. Stefan Starzyński w opowieści swojej szwagierki staje się postacią wielowymiarową. Nie pozbawioną wad i przywar, a jednocześnie honorową i nieulękłą. Halina Starzyńska piórem Agnieszki Lis snuje jego nieobiektywną biografię. I zadaje pytanie, które do dziś pozostaje aktualne: Czy warto być bohaterem?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Michałowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Michałowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78.071.1 (1 egz.)
Brak okładki
E-book
W koszyku
Treść podręcznika prezentuje podstawową wiedzę z zakresu historii architektury i sztuki oraz przybliża zagadnienia związane z jednej strony z potrzebą ochrony obiektów zabytkowych i wprowadzania szeregu ograniczeń dla sposobu ich użytkowania, z drugiej podkreśla znaczenie dziedzictwa kultury (na przykładzie wybranych wybitnych zabytków architektury, rzeźby i malarstwa) dla zrównoważonego rozwoju turystyki. Podręcznik, z uwagi na zawartość treściową, jest bogato ilustrowany, za-równo fotografiami, jak i rysunkami, ułatwiającymi czytelnikom zapoznanie się z przedstawianą problematyką. Treść książki obejmie ponad tysiąc lat rozwoju cywilizacji na terenie Polski i Europy, na przykładzie historii architektury i sztuki (rzeźba i malarstwo, wielcy mistrzowie) od czasów antycznych po współczesne. Stosunkowo duży nacisk w treści podręcznika autorzy postanowili przydać historii architektury i sztuki na ziemiach Polski, rozważanych na przykładzie zachowanych obiektów, możliwych do wykorzystania dla wzmacniania krajowego ruchu turystycznego. Takie ujęcie poruszanej tematyki wynika z silnego przekonania, że mamy wciąż do czynienia z ogromnym (ale nie do końca należycie wykorzystanym) ważnym potencjałem, jaki niesie bogactwo, artystyczna i historyczna klasa oraz różnorodność dziedzictwa naszej kultury – mogących wydatnie przyczynić się do zrównoważonego rozwoju turystyki obecnie i w przyszłości. Autorka ma wieloletnie doświadczenie pracy dydaktycznej, prowadzenia wykładów z zakresu historii architektury i sztuki na uczelniach wyższych w kraju i zagranicą, jest autorem szeregu publikacji na ten temat. Historia architektury i sztuki jest jednym z podstawowych i zarazem obowiązkowych przedmiotów nauczania, obecnym w programach studiów na I stopniu kształcenia kierunku turystyka i rekreacja lub turystyka i hotelarstwo. Pomimo powszechności tego przedmiotu na polskich uczelniach kształcących w tych kierunkach – obecnie brakuje na rynku wydawniczym sprofilowanego dla szczególnych potrzeb dydaktycznych odpowiedniego podręcznika. Dostępne wydawnictwa na temat historii architektury lub historii sztuki – nie uwzględnia-ją specjalnych wymagań, jakie stawia program nauczania tego przedmiotu na kierunku turystyki, w szczególności pomijają znaczenie, jakie mają właściwie przygotowane obiekty zabytkowe dla zrównoważonego rozwoju turystyki kulturowej. Tym samym autorka ma nadzieję istniejącą lukę wypełnić podręcznikiem o zawartości treści dostosowanej do programów nauczania i specyfiki kierunku kształcącego specjalistów w zakresie obsługi ruchu turystycznego. Jak również sądzi, że książka, zawierająca treści na temat znaczenia zabytków architektury i sztuki dla wzmacniania atrakcyjności przestrzeni turystycznej, będzie przydatna dla pracowników administracji rządowej i samorządowej odpowiedzialnych za kształtowanie racjonalnej polityki rozwoju turystyki na danym obszarze.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Głównym celem pracy jest prezentacja uwarunkowań prawnych i ocena ekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do produkcji energii elektrycznej w gospodarstwach rolnych województwa mazowieckiego. Cele szczegółowe obejmują: • charakterystykę zmian w koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz jej wpływ w aspektach ekonomicznych, społecznych i gospodarczych na gospodarstwa rolne; • prezentację uwarunkowań prawnych dotyczących instalacji fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych w Polsce; • ocenę efektywności ekonomicznej produkcji energii elektrycznej w wybranych typach gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego z wykorzystaniem paneli słonecznych w rachunkach makroekonomicznym i mikroekonomicznym. Zakres pracy obejmuje zagadnienia teoretyczne dotyczące zrównoważonego rozwoju, ewolucję tej koncepcji, ideę zrównoważonego gospodarstwa rolnego oraz znaczenie odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych. W drugiej części publikacji przedstawiono aspekty prawne związane z odnawialnymi źródłami energii, ze szczególnym uwzględnieniem instalacji paneli fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych. Wskazano zmiany wprowadzane w aktach prawnych wspierające rozwój fotowoltaiki. Następnie scharakteryzowano podstawowe metody oceny efektywności ekonomicznej inwestycji oraz etapy oceny projektów związanych z produkcją energii na przykładzie instalacji fotowoltaicznych. W dalszej części dokonano ocen makroekonomicznej i mikroekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do zaopatrzenia w energię elektryczną wybranych typów gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
W monografii omówiono zagadnienia przedsiębiorczości na terenie województwa mazowieckiego z podziałem na dwa regiony: mazowiecki regionalny i warszawski stołeczny, która jest istotnym czynnikiem rozwoju obszarów wiejskich i przyczynia się do aktywizacji, konkurencyjności oraz innowacyjności regionu, a tym samym do poprawy sytuacji ekonomicznej mieszkańców i warunków ich życia. Przedstawiono charakterystykę regionu, którego dotyczy zawarta w pracy tematyka badawcza: sytuację społeczno-ekonomiczną, czynniki determinujące jakość życia, zasoby ludzkie, zmiany demograficzne oraz sytuację na rynku pracy. Autorki przeanalizowały również specyfikę i kierunki zmian w rolnictwie oraz trendy w rozwoju działalności pozarolniczej na obszarach wiejskich Mazowsza. Nie zabrakło też informacji dotyczących spółdzielni socjalnych i ich znaczenia dla rozwoju Mazowsza, omówiono korzyści wypływające z utworzenia i funkcjonowania spółdzielni, w tym zmniejszenie bezrobocia i poprawę wizerunku społecznego osób narażonych na wykluczenie społeczne. Omówiono działalność Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej i rozwój centrów integracji społecznej, a jako formę aktywizacji na obszarach wiejskich przybliżono działalność rad seniorów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
W monografii objęto badaniem pięć kluczowych problemów rolnictwa i terenów wiejskich w czasie pandemii COVID-19: politykę państwa wobec wsi i rolnictwa, sytuację samorządów gmin wiejskich w czasie pandemii, zmiany cen produktów rolnych i żywnościowych, rynek pracy na obszarach wiejskich oraz rynek pracy. Badaniem objęto lata 2015–2022 lub 2013–2023. Szeroki zakres czasowy umożliwił autorom ukazanie omawianych zjawisk na tle sytuacji przed pandemią. Wielopłaszczyznowe ujęcie problematyki poruszanej w monografii, a także wykorzystanie dużej liczby materiałów źródłowych podkreśla naukowy charakter tej publikacji, która jest skierowana przede wszystkim do pracowników naukowych instytutów i uczelni ekonomicznych, studentów, doktorantów, przedstawicieli samorządów terytorialnych, przedsiębiorców, a także decydentów związanych z polityką rolną.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Prezentacja problematyki sektora kwiaciarskiego przez prymat producentów roślin, którzy działają w dwóch krajach o różnych uwarunkowaniach historycznych, gospodarczych i geopolitycznych, z czego wynika odmienna pozycja konkurencyjna w skali globalnej. W opracowaniu przeanalizowano sytuację ekonomiczną rynku krajowego i międzynarodową branży kwiaciarskiej w ostatniej dekadzie i w tym kontekście porównano polskie i holenderskie gospodarstwa pod względem zasobów czynników produkcji, poziomu, dynamiki i struktury kosztów produkcji, wyników ekonomicznych oraz efektywności czynników produkcji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Przewodnik dla każdego obywatela, któremu na sercu jest przeciwdziałanie globalnej zmianie klimatu. Przystępny i komunikatywny sposób narracji umożliwia zrozumienie najważniejszych zagadnień związanych ze świadomym kształtowaniem mikroklimatu osiedla mieszkaniowego, co sprawia, że jest to lektura dla młodzieży i dorosłych. Praca jest uzupełnieniem bazy wiedzy do poważnej gry symulacyjnej „Osiedle z klimatem”, która jest efektem realizacji projektu „CoAdapt – Działania społeczności lokalnych na rzecz adaptacji do zmiany klimatu”. Część 1 „Vademecum mieszkańca” obejmuje omówienie kilku najważniejszych zagadnień, z którymi należy zapoznać się przed przystąpieniem do wprowadzania zmian w przestrzeni osiedla mieszkaniowego. Czytelnik znajdzie tutaj wskazówki, jak motywować sąsiadów do zaangażowania się, skąd pozyskać informacje o warunkach fizjograficznych osiedla, gdzie szukać możliwości dofinansowania konkretnych rozwiązań poprawy mikroklimatu i różnorodności biologicznej w najbliższym otoczeniu. Podsumowaniem vademecum są wskazówki dla liderów społeczności lokalnych lub animatorów społecznych działań, jak prowadzić warsztaty przy wykorzystaniu gry „Osiedle z klimatem”. Część 2 „Katalog rozwiązań” jest zbiorem rozwiązań umożliwiających spowalnianie spływu i odprowadzanie wód opadowych, przechwytywanie wody opadowej, poprawę warunków klimatu lokalnego, oczyszczanie powietrza i tłumienie hałasu, zwiększenie różnorodności biologicznej. Podsumowaniem katalogu jest zbiór rozwiązań łagodzących zmiany klimatu, które zapobiegają lub ograniczają emisję gazów cieplarnianych (instalacje OZE).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Autorzy publikacji skupili się na wieloaspektowym wpływie pandemii COVID-19 na funkcjonowanie rolnictwa. Podjęli się identyfikacji i oceny skutków tej pandemii dla polskiego rolnictwa, przedstawili decyzje i działania podjęte przez państwo w tym czasie oraz zaproponowali instrumenty polityki ekonomicznej przeciwdziałającej negatywnym konsekwencjom pandemii w rolnictwie. Ponadto omówili teoretyczne aspekty pandemii: definicję zjawiska, fazy, przyczyny i cechy. Scharakteryzowali zmiany, jakie zaszły w czasie pandemii w zakresie produkcji rolnej w Polsce – badanie i ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej polskiego rolnictwa przeprowadzone zostały z podziałem na produkcję roślinną i zwierzęcą. Omówili również zasady kształtowania cen produkcji rolnej jako jednego z kluczowych uwarunkowań oddziałujących na sytuację polskiego rolnictwa, a także podjęli się oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej gospodarstw rolnych w Polsce oraz wpływu pandemii COVID-19 na współpracę między rolnikami. Przedstawili też najpowszechniejsze formy współpracy, zarówno formalnej, jak i nieformalnej, spotykane w Polsce wśród rolników oraz szerzej – na wsi.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Niniejsza publikacja stanowi drugą część dodatkowych materiałów dydaktycznych będących obligatoryjnym uzupełnieniem wykładów z przedmiotu pod nazwą automatyka adresowanych do ogółu studentów Wydziału Technologii Drewna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Praca jest kontynuacją „Materiałów dodatkowych do wykładów z automatyki – część pierwsza” i zawierających pięć początkowych rozdziałów. Z tego powodu w tej publikacji zachowano ciągłość numeracji kolejnych rozdziałów. Dwuczęściowy podręcznik „Materiały dodatkowe do wykładów z automatyki” ma za zadanie ułatwić studentom WTD SGGW opanowanie elementarnej wiedzy z zakresu automatyki przemysłowej. Znajomość podstawowych zagadnień dotyczących automatyki jest bowiem nieodzownym elementem kompetencji zawodowych każdego współczesnego inżyniera, który swą przyszłość wiąże z pracą w jakiekolwiek dziedzinie gospodarki. Przemysł drzewny i meblarski może nie należą do pionierów automatyzacji, ale nie zostają też w tyle względem innych obszarów produkcji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Podręcznik stanowi pierwszą część dodatkowych materiałów dydaktycznych mających stanowić obligatoryjne uzupełnienie wykładów z przedmiotu pod nazwą automatyka, które to wykłady są adresowane przede wszystkim do ogółu studentów Wydziału Technologii Drewna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Z uwagi na wzrastającą na całym świecie, a w tym w Polsce, skalę zachorowań na choroby dietozależne, apel o jednoczenie działań różnych instytucji na rzecz współpracy w celu kształtowaniu prozdrowotnego stylu życia, a w tym sprzyjających zdrowiu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne, jest jak najbardziej zasadny. Działania takie doskonale dyskontować mogą istotę zdrowia publicznego zarówno w odniesieniu do profilaktyki zdrowotnej poprzez zdrowe żywienie, jak i wydłużenie życia oraz promowanie zdrowia jako wartości nadrzędnej, co będzie odzwierciedlone w zawartych w niniejszej monografii rozdziałach w ujęciu wieloaspektowym. (za "Słowem wstępnym")
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Wybór tekstów będących ripostą na kumulację szumu medialnego na temat żywności i żywienia – nie tylko faktów i mitów, ale też kontrowersyjnych poglądów lub wręcz pseudofaktów. Opracowanie jest zbiorem spostrzeżeń i wyników badań ekspertów z różnych ośrodków naukowych z całej Polski. Źródłem tytułowych prawd są badania naukowe prowadzone w obszarze nauki o żywności i żywieniu człowieka w podejściu holistycznym, a tytułowych półprawd – wiedza zaczerpnięta ze źródeł nieformalnych w toku wychowania i socjalizacji. Praca z pewnością zainteresuje każdego, gdyż dla większości z nas smak i zapach potraw są nośnikiem wspomnień, a wspólne spożywanie posiłku elementem utrwalania więzi międzyludzkich. Chwile wspólnych zakupów, gotowania i jedzenia powinny mieć jednak dobroczynne efekty zdrowotne, dlatego lektura tego zbioru artykułów jest niemalże obowiązkowa dla dbających o świadome i zdrowe życie. Coś ciekawego znajdą osoby z każdej grupy wiekowej i o każdym stylu życia – rodzice czy bezdzietni, bon vivanci czy eremici, sportowcy czy maniacy życia w rytmie powolnego mieszania w kubku ziołowych naparów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Publikacja porusza zagadnienia związane z problematyką kompetencji pracowników w sektorze spożywczym w kontekście zmieniających się potrzeb i preferencji konsumentów, uwarunkowań społeczno-gospodarczych oraz jakości żywności. Stanowi cenne źródło informacji dla przedstawicieli przedsiębiorstw branży żywnościowej oraz badaczy rynku żywności. Uwzględniono w niej wpływ pandemii COVID-19 na branże przetwórstwa żywności. Autorki omówiły również kwestię transformacji sektora żywności w kontekście rewolucji przemysłowych 4.0 i 5.0, które wymuszają na przedsiębiorstwach zatrudnianie specjalistów m.in. z zakresu komunikacji cyfrowej z zastosowaniem najnowszych narzędzi i marketingu społecznościowego. Nie zabrakło również informacji o najnowszych trendach obejmujących cały sektor spożywczy oraz czynnikach wpływających na te zmiany, w tym trendach technologicznych i biznesowych. Dodatkowo omówiono zagadnienia dotyczące szans i zagrożeń dla sektora spożywczego oraz kierunki rozwoju sektora żywności wysokiej jakości i wynikające stąd zapotrzebowanie na zmieniające się kwalifikacje i kompetencje pracowników – poruszono kwestie niedopasowania kompetencyjnego. Bogata bibliografia umieszczona po każdym rozdziale ułatwia zapoznanie się z poruszanymi w publikacji zagadnieniami.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Raport z badań przeprowadzonych w latach 2005-2020 na grupie małych gospodarstw rolnych (autorsko zidentyfikowanych jako drobne rolnicze) z centralnej i wschodniej Polski. Opracowanie uwzględnia analizę i ocenę efektywności wykorzystania wsparcia ekonomiczno-organizacyjnego w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Diagnozuje czynniki sprzyjające i ograniczające rozwój drobnych gospodarstw rolniczych na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród producentów rolnych, sołtysów i pracowników gmin wiejskich. Nakreśla potencjalne kierunki zmian w strukturze drobnych gospodarstwach rolniczych i specyfice działalności agrarnej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
W opracowaniu skupiono się na identyfikacji kanałów popytowych i podażowych oraz mechanizmów wpływu pandemii COVID-19 na sektor rolny. Celem była prognoza zakresu skutków oddziaływania globalnego kryzysu na produkcję rolną, zmiany w popycie konsumentów oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności na rynkach krajowym i zagranicznym. Analizy obejmowały lata 2017–2021 oraz trzy lata wcześniejsze przed pandemią. Badano wydatki i spożycie żywności w gospodarstwach domowych, skalę i rodzaj powiązań producentów rolnych z instytucjami i podmiotami innych sektorów w gospodarce, aktywność depozytowo-kredytową polskich rolników, a także zmiany na rynku środków produkcji rolnej. Nie zapomniano również o analizie zmian na rynku pracy w rolnictwie z uwzględnieniem stopnia wykorzystania imigranckiej siły roboczej w okresie pandemii. Zagadnienia omówiono w ujęciach teoretycznym oraz empirycznym. Źródłem pierwotnym było badanie własne zrealizowane w formie wywiadów z ekspertami ze związków i z organizacji rolniczych, a także z doradcami ds. ekonomicznych PZDR z całej Polski. Użyte do analiz dane pochodzą z publikacji i baz danych GUS, ARiMR, IERiGŻ-PIB, MRPiPS, Eurostatu, EBC, OECD oraz Federalnej Agencji Pracy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Od wielu lat obserwuje się ciągły wzrost liczby osób z przewlekłą chorobą nerek (PCHN), który w dużej mierze wynika z epidemii nadwagi i otyłości oraz cukrzycy. Zaburzenia towarzyszące tym schorzeniom są odpowiedzialne za występowanie wielu uszkodzeń narządowych, w tym również za uszkodzenie miąższu nerek. Od wielu lat są prowadzone intensywne badania naukowe dotyczące roli składników pokarmowych w zwalczaniu czynników ryzyka przyśpieszonego postępu uszkodzenia nerek. Większość prac z tego zakresu skupia się jednak na ocenie wpływu jedynie pojedynczych składników odżywczych, a do oceny efektywności wprowadzonych modyfikacji stosowane są tradycyjne wskaźniki, które niestety mają niską wartość diagnostyczną. W niniejszej książce opublikowano wyniki badań dotyczących wpływu modyfikacji spożycia składników pokarmowych u osób z nefropatią cukrzycową w przebiegu cukrzycy typu 2 (NC) i po przeszczepie nerki (PN) na hamowanie postępu uszkodzenia nerek oraz na turnover białka. Badania były realizowane w czterech etapach (A – etap wstępny; B – badania: biochemiczne, turnover białka i antropometryczne przed wprowadzeniem programu żywieniowego; C – monitorowanie realizacji programu żywieniowego; D – badania: biochemiczne, turnover białka i antropometryczne na zakończenie programu żywieniowego), które szczegółowo omówiono w niniejszej publikacji. Otrzymane wyniki świadczą o korzystnym wpływie odpowiedniego poziomu spożycia białka oraz wielu innych składników odżywczych na hamowanie postępu uszkodzenia nerek.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
"Katalog tradycyjnych zawodów i umiejętności związanych z obróbką drewna" powstał w rezultacie realizacji projektu pt. (Nie)ginące zawody, umiejętności i obyczaje w społecznościach wiejskich – Mazowsze i Polska Wschodnia w ramach Programu Ministerstwa Edukacji i Nauki „Nauka dla Społeczeństwa”. Zawiera informacje o twórcach ludowych z terenów objętych badaniem (noty biograficzne, informacje o dorobku artystycznym), dane kontaktowe (adresy, numery telefonów, adresy e-mail i stron internetowych) oraz zdjęcia rzemieślników i wykonywanych przez nich przedmiotów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej