Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Raciborowice
(1)
Author
Moskal Maria
(1)
Temple Nicola
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Konserwacja żywności
(1)
Produkcja żywności
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Technologia żywności
(1)
Żywność przetworzona
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
1 result Filter
Book
In basket
(Seria #Nauka)
Tytuł oryginału: Best before : the evolution and future of processed food.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Raciborowice
There are copies available to loan: sygn. 664 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again