44046
Book
In basket
Stambuł do zjedzenia / [tekst i zdjęcia] Bartek Kieżun. - Wydanie III. - Warszawa : Buchmann, 2025. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
Stambuł. İstanbul. Constantinopolis. Trzy różne nazwy, jedno niesamowite miasto. Kolejna książka bestsellerowego autora („Italia do zjedzenia”, „Portugalia do zjedzenia”). Tym razem coś dla miłośników Stambułu i Turcji. Bartek Kieżun dociera na styk kontynentów, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, cesarzu Konstantynie i intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” tytułowe miasto to pełne smaków kulinarne królestwo. A, że już od dawna wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce, dlatego Bartek w Stambule, czasem kierowany intuicją, czasem zapachem, a czasem poleceniami znajomych, dociera do zakamarków nieznanych turystom i historii zapomnianych nawet przez mieszkańców Stambułu. I właśnie dzięki temu powstała książka kucharska pełna opowieści o wielkiej historii, pachnąca olejkiem różanym, karmelem i miodem, wyjątkowa jak turecki dywan. O „Stambule do zjedzenia”: „Cóż to jest za opowieść! Sprzedawcy ulicznego jedzenia, którzy przekrzykują się nawzajem, wędrówki po mieście udeptane z fascynujących tropów historii i teraźniejszość, która z całej siły trzyma za rękę przeszłość. Weźcie głęboki oddech — czujecie zapach mięty, kuminu albo pieprzu? Słyszycie brzdęk łyżeczki mieszającej cukier w pękatej szklance z gorącą jak Stambuł herbatą? Bartek Kieżun z rozmachem pokazuje smakowite meandry tego tętniącego życiem miasta, które zdaje się nie mieć końca. Afiyet olsun!” Daria Pawlewska, redaktorka i wydawczyni magazynu KUKBUK „Bartek Kieżun mieszka w mojej okolicy. Kiedy dzwoni, że będzie mógł w drodze do miasta podrzucić jakiś smakołyk, domyślam się, że pracuje nad kolejną książką i robi zdjęcia opisywanych dań. A więc dwa w jednym: mogę delektować się tym, o czym pisze, a potem przeczytać o tym, czym się delektowałem. Następnie, wyposażony w jego mistrzowskie historyczno-obyczajowe wykłady, zwiedzam i zjadam — nawet Stambuł — bez wychodzenia z domu”. Grzegorz Turnau „Stambuł jest idealnym miejscem dla miłośników dobrego jedzenia. A Kieżun jest idealnym autorem, żeby opisać jego kulinarne zaułki i sekrety. Gdyby można było jeść książki, zacząłbym od tej”. Witold Szabłowski
Availability:
Wypożyczalnia Michałowice
There are copies available to loan: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again