Sorting
Source
Katalog zbiorów
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia Michałowice
(2)
Author
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Makłowicz Agnieszka
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Kucharstwo
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Subject: place
Austria
(1)
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(2)
Poradnik
(2)
Domain
Kulinaria
(2)
2 results Filter
Book
In basket
C. k. kuchnia / Robert Makłowicz ; [ilustracje Andrzej Zaręba]. - Kraków : Wysoki Zamek, 2015. - 230, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Książka przepisów kulinarnych polecanych przez Roberta Makłowicza! Niezwyczajna, zaprawiona opowieściami mrożącymi krew w żyłach i nieodparcie dowcipnymi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Michałowice
There are copies available to loan: sygn. 641.5 (1 egz.)
Book
In basket
Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją "Dalmacja. Książka kucharska". Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko-chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży" oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Michałowice
There are copies available to loan: sygn. 641.5 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again